Kako sunce i UV zrake utječu na kožu i na koji način je treba zaštititi

Kako sunce i UV zrake utječu na kožu i na koji način je treba zaštititi

Kako sunce i UV zrake utječu na kožu i zašto je važno koristiti zaštitu od sunca

Ljeto je vrijeme kada mnogi od nas uživaju u suncu i toplom vremenu. Međutim, sunce i UV zrake mogu imati negativan utjecaj na našu kožu. UV zrake su elektromagnetsko zračenje koje dolazi od sunca i može se podijeliti u tri kategorije: UVA, UVB i UVC. UVC zrake ne dopiru do zemljine površine, dok su UVA i UVB zrake one koje najviše utječu na našu kožu.

UVA zrake su dugovalne i prodiru duboko u kožu.

One mogu uzrokovati prerano starenje kože, bore i pigmentacijske mrlje. Također, UVA zrake mogu oštetiti stanice kože i povećati rizik od razvoja raka kože. UVB zrake su kraćih valnih duljina i ne prodiru duboko u kožu, ali mogu izazvati opekline, crvenilo i iritaciju kože. U dugoročnom razdoblju, UVB zrake mogu također povećati rizik od raka kože.

Zato je važno koristiti zaštitu od sunca kako bismo zaštitili svoju kožu od štetnih UV zraka.

Zaštita od sunca može biti u obliku kreme, losiona, spreja ili ulja. Važno je odabrati zaštitu koja ima širok spektar zaštite od UVA i UVB zraka te koja ima visok faktor zaštite od sunca (SPF). SPF označava koliko će se koža zaštititi od UVB zraka, a faktor 30 ili više se preporučuje za najbolju zaštitu.

Također, važno je pravilno nanijeti zaštitu od sunca na kožu. Preporučuje se nanijeti dovoljnu količinu kreme, losiona ili spreja na kožu najmanje 15-30 minuta prije izlaganja suncu.

Treba nanijeti dovoljno proizvoda kako bi se pokrila cijela površina kože koja će biti izložena suncu. Potrebno je nanijeti novi sloj zaštite od sunca nakon dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Ukratko, sunce i UV zrake mogu imati negativan utjecaj na našu kožu te je važno koristiti zaštitu od sunca kako bismo ju zaštitili. Potrebno je odabrati zaštitu koja ima širok spektar zaštite od UVA i UVB zraka te koja ima visok SPF. Također, potrebno je pravilno nanijeti zaštitu na kožu kako bi se osigurala najbolja zaštita.

Kako odabrati pravu zaštitu od sunca i kako je pravilno nanijeti na kožu

Odabir prave zaštite od sunca i pravilno nanošenje na kožu ključni su faktori u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Kada birate zaštitu od sunca, važno je uzeti u obzir svoj tip kože i razinu aktivnosti koju planirate obavljati vani.

Za osobe s masnom kožom, preporučuje se upotreba lagane, nemasne kreme ili spreja kako bi se izbjegle dodatne masnoće na koži.

Osobe s suhom kožom trebaju koristiti bogatiju kremu ili losion kako bi se koža dodatno hidratizirala. Također, postoji zaštita od sunca posebno dizajnirana za osjetljivu kožu koja je bez mirisa i bez dodanih kemikalija.

Kada nanosite zaštitu od sunca, važno je nanijeti dovoljnu količinu proizvoda kako bi se osigurala najbolja zaštita. Preporučuje se nanijeti oko jedne žličice kreme ili losiona na svaku površinu tijela koja će biti izložena suncu.

Također, važno je nanijeti zaštitu od sunca na sve dijelove tijela, uključujući lice, uši, vrat, ruke i noge. Mnogi ljudi zaboravljaju nanijeti zaštitu na dijelove tijela koji nisu izloženi direktno suncu, ali ti dijelovi i dalje mogu biti izloženi UV zrakama.

Osim toga, važno je nanijeti novi sloj zaštite od sunca nakon dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Ako koristite kremu ili losion, nanesite novi sloj nakon što se osušite ručnikom nakon kupanja ili plivanja. Ako koristite sprej za zaštitu od sunca, nanesite novi sloj nakon što se osušite kako bi se osigurala najbolja zaštita.

Ukratko, odabir prave zaštite od sunca i pravilno nanošenje na kožu ključni su faktori u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Važno je uzeti u obzir svoj tip kože i razinu aktivnosti koju planirate obavljati vani. Također, važno je nanijeti dovoljnu količinu zaštite od sunca na sve dijelove tijela koji će biti izloženi suncu i nanijeti novi sloj nakon dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Kako se zaštititi od sunca na otvorenom i u zatvorenom prostoru te kako njegovati kožu nakon izlaganja suncu

Zaštita od sunca nije važna samo kada ste na plaži ili na bazenu. UV zrake mogu utjecati na vašu kožu bilo gdje na otvorenom, čak i kada ste u gradu ili u automobilu. Stoga je važno znati kako se zaštititi od sunca u različitim okruženjima.

Kada ste na otvorenom, najbolje je nositi šešir i sunčane naočale kako biste zaštitili lice i oči.

Također, preporučuje se nošenje odjeće koja pokriva kožu, poput majica s dugim rukavima i hlača. Ako provodite vrijeme na otvorenom u vrijeme kada je sunce najjače, između 10 i 16 sati, pokušajte se skloniti u hlad i izbjegavajte direktno izlaganje suncu.

Kada ste u zatvorenom, važno je znati da UV zrake mogu prodrijeti kroz prozore. Stoga je važno primijeniti zaštitu od sunca čak i kada ste u zatvorenom prostoru.

Postoje posebni proizvodi za zaštitu od sunca za korištenje u zatvorenom, poput krema za lice i tijelo s visokim SPF-om. Također, možete instalirati UV zaštitu na prozore kako biste smanjili prodor UV zraka u vaš dom ili ured.

Nakon izlaganja suncu, važno je njegovati kožu kako bi se spriječilo daljnje oštećenje. Preporučuje se korištenje hidratantne kreme kako bi se koža dodatno hidratizirala i ublažili eventualni simptomi opekline od sunca.

Ako ste dobili opekline od sunca, preporučuje se nanošenje kreme s aloe verom kako bi se umirila koža i smanjila upala.

Ukratko, zaštita od sunca nije važna samo kada ste na plaži ili na bazenu. Potrebno je zaštititi kožu od UV zraka bilo gdje na otvorenom, čak i kada ste u gradu ili u automobilu. Također, važno je primijeniti zaštitu od sunca čak i kada ste u zatvorenom prostoru kako bi se smanjio prodor UV zraka. Nakon izlaganja suncu, važno je njegovati kožu kako bi se spriječilo daljnje oštećenje.
Tagovi: