Plaže

Baška obiluje sa tridesetak šljunčanih plaža koje su pristupačne kupačima svih uzrasta, a do njih se može doći pješice ili barkom.

Ipak, najveća i jedna od najljepših je bašćanska “Vela plaža” koja se nalazi u centru mjesta, okružena mnogobrojnim lokalima, restaurantima, pizzerijama, caffe barovima, hotelima, privatnim apartmanima za smještaj i drugim sadržajima koji čine sastavni dio ponude mjesta.

vela-plaza_plaze

“Vela plaža” je prirodna šljunčana plaža, duga 1800 m, može primiti nekoliko tisuća kupača. Posebno je pogodna za djecu i neplivače.

Na bašćanskoj “Veloj plaži” vijori se od 1999. godine i europska Plava Zastava koja je i danas zaštitni znak Baške kao dokaz visoke kakvoće i standarda plaže.
Plava zastava za plažu dodijeljena je od europske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Fondation for Enviromental Education in Europe- Feee), a simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš, čistoću mora i obale, te opremljenost, uređenost plaže uz razrađen sustav gospodarenja tim područjem.

vela_plaza_plaze2

Na plaži je omogućeno iznajmljivanje pedalina, daski za jedrenje, suncobrana, ležaljki i ostalih plažnih rekvizita potrebnih za ugodan odmor.

Upravo su plaže potaknule razvoj turizma u Baški i to daleke 1908. godine, kada je službeno otvoreno prvo kupalište na otoku Krku.
Danas je namjena plaže ista, kao i u prethodnom stoljeću, ali sada uz sadržaje koji svakom posjetitelju omogućuju siguran i bezbrižan boravak na njoj.

Ostale plaže:

plaze2 plaze1

plaze3

plaze4

Odlukom o plažnom redu, koji je propisala općina Baška, propisuju se način i uvjeti korištenja te održavanja reda na plažama.

Tako je zabranjeno

  • loženje vatre
  • bacanje otpadaka
  • držanje i kupanje kućnih ljubimaca i drugih životinja
  • plovidba plovila u plažnom prostoru