Znamenitosti

Baška posjeduje izuzetno mnogo kulturnih znamenitosti, od starih zgrada i palača do sakralnih spomenika kulture. Za Vas smo izdvojili samo neke značajnije:

Najveća je crkva bašćanskog područja. Izgrađena u baroknom stilu početkom 18. stoljeća (1723.), sadrži u unutrašnjosti osam oltara, od kojih je jedan posvećen Sv. Trojstvu.
Slike koje krase crkvu djela su poznatih slikara od Frana Jurića iz 18. st., Mlečanina Paula Campusa iz 16. st., Jacopa Palme ml. iz 17. st.
U crkvi se nalazi i vrijedan dar krčkih knezova Frankopana, umjetnički izrađen srebrni križ.
Zvonik crkve je iz 1766. godine, visok 28 m.


Nekada prva župna crkva u bašćanskoj kotlini iz 11. st. U njezinom zvoniku je najstarije zvono na ovom području, iz 1431. godine, zvano ““Starac”” Početkom 19. st. crkva je napuštena, ali je obnovljena nakon kolere. Uz crkvu se nalazi i groblje gdje se stoljećima pokapaju mještani Baške.

Crkva sv. Ivana bit će otvorena za posjetitelje (lipanj – kolovoz) svaki dan

od 8:00 do 12:00.

Nedjeljom zatvoreno.


je sagrađena početkom 15. st., a njezinu unutrašnjost krase oltarne slike Celestina Medovića. Poznata je i po mjesnom zvonu iz 1594. godine. Tradicionalno zvoni kada mjesta bašćanske doline posjećuje krčki biskup.
Crkva Majke Božje na Gorici je nazvana po humku “Goričica” u Jurandvoru gdje je prvotno bila sagrađena.
Crkva Majke Božje na Gorici je najveće Marijansko svetište u krčkoj biskupiji.
Do crkve se može doći cestom ili stubama kojih ima 237 a sagrađene su u 19. st.

Info:

Svetište Majke Božje Goričke
   Batomalj 59
      +385 (051) 856 547
 +385 (091) 894 66 96
   +385 (051) 856 171
   svetiste@majkabozjagoricka.com


Romanička je kapelica izgrađena 1514. godine. Nalazi se  na Pirnici , uz poznatu Velu plažu i uz hotel Atrium Residence Baška.
Ispod kapele Sv. Marka nalaze se ostaci antičkog mozaika i bazilike iz V st. poslije Krista, te je pronađena i  ranokršćanska krstionica. Veličina bazilike koja je utvrđena arheološkim istraživanjima  upućuje da je   područje bašćanske doline u to vrijeme bilo nastanjeno  j velikim  brojem  stanovnika

 

Cijena ulaznice za posjet Crkvi Sv. Marka i Zavičajnom muzeju iznosi 15,00 kuna
S jednom kupljenom ulaznicom posjetitelji imaju pravo ulaska u crkvu Sv. Marka i Zavičajni muzej Baška

 

RADNO VRIJEME

 

Bašćanska ploča nacionalni je spomenik kulture hrvatskog naroda. Predstavlja glagoljski natpis, ispravu isklesanu u 13 redaka teksta koji govori o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira (1075-1089) crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je i Bašćanska ploča i pronađena umetnuta u crkveni pločnik.
Ploča je pronađena 1851. godine, zahvaljujući bašćanskom kleriku Petru Dorčiću.
Tekst Bašćanske ploče kako ga tumači Vjekoslav Štefanić glasi:

1100. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane svetoj Luciji. I svjedok mi župan Desimir Krbave Mratinac u Lici, Pribina poslanik u Vinodolu i Jakov na otoku. I tko to poreče, neka ga prokune bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija Amen. A tko ovdje živi, neka moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit sazidah ovu crkvu sa svojom braćom devetoricom u doba kneza Kuzme koji je vladao svojom krajinom. A bijaše to u vrijeme Mikula u Otočcu sa svetom Lucijom zajedno.

Sagrađena na prijelazu iz 11. u 12. st. na ostacima ranokršćanske crkve. Najznamenitija crkva ovog područja, kao i cijeloga otoka Krka i Hrvatske, jer je u njoj pronađena čuvena i vrijedna Bašćanska ploča iz 1.100. godine. Danas se u crkvi nalazi i kopija Bašćanske ploče.
Crkvu Sv. Lucije u Jurandvoru krasi glavni oltar, drveni poliptih, djelo majstora Luke i Ivana, sinova Paola Veneziana iz 14. st., čiji original se danas čuva u Biskupskom dvoru u Krku.

Info:

“AZ” agencija za kulturu i turizam
  + 385 51 860 184
   www.azjurandvor.com
  azjurandvor@yahoo.comOtvoren je 1970. godine. Sadrži etnografsku zbirku bašćanskog područja. U muzeju je izložena bašćanska narodna nošnja, starinsko posuđe i kuhinjski pribor. Na katu se nalazi i spomen soba dr. Zdenke Čermakove (1884-1968), čuvene češke liječnice koja je svoj radni vijek provela u Baški kao kupališna i mjesna liječnica.
Od 1997. godine, Zavičajni muzej Baška povezan je u kulturnoj suradnji sa Zavičajnim muzejom Brigittenau iz istoimenog 20. okruga u Beču.
Muzej je danas dio kulturne ponude Baške. U vlasništvu je općine Baška.

Cijena ulaznice za posjet Crkvi Sv. Marka i Zavičajnom muzeju iznosi 15,00 kuna.
S jednom kupljenom ulaznicom posjetitelji imaju pravo ulaska u crkvu Sv. Marka i Zavičajni muzej Baška.

 

RADNO VRIJEME

 

su suhozidne građevine u obliku kamenih cvjetova, a namijenjene su povremenom sakupljanju i razvrstavanju ovaca različitih vlasnika. Tijekom godine ovce izmiješane slobodno pasu na visoravnima koje okružuju bašćansku dolinu. Promjer većine mrgara iznosi više desetaka metara, a najveći od njih mogu primiti čak 1500 ovaca. Zajedničku akciju razvrstavanja ovaca pastiri provode nekoliko puta godišnje kada pregledavaju i odvajaju vlastito stado u male “mrgariće” koji poput latica okružuju središnju “salu” mrgara.
Ti prekrasni primjeri pučke arhitekture mogu se naći samo na najjužnijem dijelu otoka Krka i susjednom nenastanjenom otoku Prviću. Ima ih ukupno petnaest i većina je još uvijek u upotrebi. Slične građevine u Europi poznate su samo još na dva otoka – Velikoj Britaniji (Wales) i Islandu.