Bašćanska staza glagoljice

BSG-banner

Zanimljiva povijest koja seže još u prapovijesno vrijeme, neizmjerna ljepota krajolika kojim dominira 1800 m duga šljunčana Vela plaža, kilometric brdskih staza koji vode do jedinstvenog krajolika poput mjesečeve površine, cijelo stoljeće turizma i brojni običaji, kriju se u Baški – malom mjestu s velikom tradicijom.

Bašćanska staza glagoljice povest će vas kroz krivudave kamenite uličice i brojne prirodne ljepote. To je najbolji način da otkrijete priče koje su oblikovale naše mjesto i glagoljska slova, zaštitni znak Baške i neprocjenjiv kulturni pečat naše povijesti. Vodič kroz Bašćansku stazu glagoljice upoznat će vas sa svim skulpturama i slovima glagoljice, ali i s Bašćanskom dolinom duž koje su skulpture razmještene. U upoznavanju će vam pomoći glagoljska azbuka sa značenjem pojedinih slova i znakova te plan mjesta s oznakama lokacija pojedinih skulptura.

 

 

Napravljene su 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima; 4 većih dimenzija, djelo akademskog kipara Ljube De Karine i 30 skulptura manjih dimenzija, koje su nastale tijekom kiparskih radionica u Baški. Mentor i umjetnički voditelj projekta je Ljubo De Karina.  Nizu skulptura dodana je i 35., posvetna skulptura, posvećena glagoljici i glagoljašima. Sve skulpture su označene mjedenim pločicama. Na tim oznakama u podnožju skulptura su istaknuti tradicionalni naziv položaja skulpture, ime autora, latinični prijevod slova, oznaka za slijepe i ime donatora. Projekt BGS pokrenulo je Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju “Sinjali“ iz Baške, a dovršen je 2009. godine.

 

 

Bašćanska staza glagoljice

 

Info:

Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju “Sinjali“,
info@sinjali.hr
 091-1856533
091-7502976

 

Autor fotografija: Luka Tabako