Specijaliteti



Foto: St. Valter

Potrebne namirnice za 8 osoba

  • janjetina s kostima 2,5 kg
  • luk 800 g
  • svježa rajčica 200 g
  • ulje 1,5 dl
  • češnjak 3 – 4 režnja
  • vino domaće 1,5 dl
  • sol, papar, peršin i lovor po želji

Luk sitno narežemo i pirjamo do zlatnožute boje. Na to dodamo na manje komadiće narezano janjeće meso te češnjak, rajčice i ostale začine. Lagano pirjamo. Dodamo malo brašna i vina. Odredimo količinu umaka te po potrebi dodamo još začina.

Valcići (šurlice)

  • brašno 600 g
  • jaja 1 – 2
  • ribani domaći sir 150 g
  • ulje 0,8 dl
  • voda i sol po potrebi

Od brašna, jaja, soli i vode zamijesimo malo tvrđe tijesto. Kad se tijesto malo odmori, razvaljamo ga i režemo na manje komadiće koje rukama, uz pomoć pleteće igle, valjanjem oblikujemo u valciće 7 – 8 cm, najviše 10 cm. Pažljivo ih skinemo s igle kako bi ostali u sredini šuplji. Malo ih prosušimo i kuhamo u posoljenoj vodi. Ocijedimo, stavimo u zdjelu i prelijemo umakom. Pospemo ribanim sirom te poslužimo s mesom.

Napomena

Ovakav žvacet možemo poslužiti i s valjušcima od krumpira ili s domaćim rezancima i sličnim prilozima.


Sastojci za 6 osoba

  • 30 kom slane ribe (inćun ili srdela)
  • 2 dcl maslinovog ulja
  • 10 dkg kapule (luka)

Slana riba se očisti, poslaže na tanjur i prelije sa maslinovim uljem. Do nje poslažemo uzrezanu kapulu i serviramo.


Sastojci za 6 osoba

  • 1 dl maslinovog ulja
  • 50 dag. riže
  • crnilo od sipe
  • 1 kapula (luka)
  • 1 l riblje juhe
  • peršin, sol, papar
  • 1 dl prošeka, ribani ovčji sir

Sitnu izrezanu kapulu pržiti na maslinovu ulju. Kad požuti dodati rižu, crnilo od sipe i riblju juhu (postepeno dodavati), prošek, sol i papar. Kuhati dok riža ne omekša, a nakraju dodati peršin i ribani ovčji sir.


Sastojci za 6 osoba

  • brašno 0,50 kg
  • jaja 2
  • šećer u prahu
  • prašak za pecivo 1 vrećica

masti, sol od navedenih namirnica zamijesiti tijesto, te razvaljati i sjeći u razne oblike, te pržiti do rumene boje u masti ili ulju. Dobro ocijediti. Tople kroštule pošećeriti i poslužiti (tople i li hladne).