Heritage hotel Forza

Heritage hotel Forza

  Kralja Zvonimira 98, 51523 Baška
  00385 (0)51 864 036 (rezervacije)
  + 385 51 856 611 (restoran)
   +385 99 322 0055 (mobitel)
   http://www.hotelforza.hr
    info@hotelforza.hr
OIB: 49820485300

Heritage hotel FORZA is a small family hotel. Almost every room has a sea view and an old, authentic look.

Beach distance: 50 m.
Grocery shop and farmacy distance: 100 m

Hotel danas:

forza-danas-(00000002)

Naš šukundjed Juraj Mihalić bio je trgovac i vlasnik trgovačkog broda. Kuća je sagrađena s namjerom da služi kao skladište i trgovina vinom i građeviskim materijalima kojeg je prevozio brodom.

Kada je naš šukundjed, Juraj Mihalić,odlučio sagraditi kuću “van sela” (na rubu naselja Baška) nije ni slutio da će to postati mali obiteljski hotel u centru naselja Baška, tik do preljepe bašćanske Vele paže. U hotelskom holu izložen je originalni nacrt (građevinska dozvola) za tu kuću koji datira iz 15.04.1891. Posebnost tog nacrta je potvrda napisana na hrvatskom, od načelnika I. Čubranića. Projektant se koristio talijanskim rječnikom, a nacrt je ovjeren biljegom od 15. kr. “fünfzehn kreuzer” (Austro-Ugarska).

“Potvruje se nutri

navedeni nacrt i j

amči se da se slaze

sa izvornim pripisom.

Od gradjevne ovlasti

u Baški 15. travnja 1891.

Nacelnik

I. Cubranic. “

Građevinska dozvola je napisana u A3 formatu na kojoj se s jedne strane nalaze nacrt, katastar i pismeno odobrenje, dok su s druge strane tlocrti i presjeci. Taj “komd” papira bio je dovoljan te godine da bi se sagradila ovakva kuća. Nama danas, za adaptaciju iste nakon 124. godine, treba gomila papira i dozvola.

Zanimljiva je činjenica da je Juraj Mihalić imao petero djece -3 kćeri i 2 sina. No, način na koji je ova kuća dodijeljena našoj prabaki i njenim dvijema sestrama je još interesantniji. Kada je bilo vrijeme raspodijele imovine, šukundjed Juraj, na komadiće papira popisao je svu svoju imovinu te ih ubacio u šešir. Braća su izvukla jedan dio očeve imovine, dok su tri sestre izvukle papirić na kojem je bila napisana ova kuća. Sestre kuću nikad nisu prodavale, stoga je ona ostala u obiteljskom vlasništvu do današnjeg dana. U hodniku na drugom katu hotela, u čast navedenim precima, izloženo je obiteljsko stablo upotpunjeno starim fotografijama. U vlasništvu smo i fotografije iste kuće iz 1965. godine.

Slika hotela iz 1965.godine:

FORZA1965

Posebnost ove kuće je u samom načinu njene izgradnje. Naime, kuća je sagrađena od masivnih, isklesanih kamenih blokova bez cementnog veziva, bez kile željeza. Što je za današnje pojmove građenja gotovo nemoguće. U hotelu i danas možete vidjeti pregradbeni, cigleni zid i nekoliko ciglenih lukova načinjih od cigle koja se do kraja 19.st pekla u Baški (pješčara Zarok).

Pri samoj izgradnji hotela posebna važnost se pridavala upravo tim ciglenim i kamenim detaljima, da bi se zadržao autohtoni izgled kuće.
Iako postoji jedan dio hotela koji je novoizgrađeni (nadograđen na staru kuću), kroz cijeli hotel, odnosno kroz svih 16 smještajnih jedinica proteže se sklad starog i modernog – autohtonog i suvremenog izgleda.

Lijep pozdrav,

Zlatko Dorčić

Članak iz Novog Lista o hotelu:

Novi-list-online-izdanje

Reportaža  HRT – Radio Rijeka: “Otvoren baštinski hotel iz 19. stoljeća; svaka soba ima svoju priču”